Met quotum naar de top 10

Dit artikel staat ook op de nieuwe website Topvrouwen naar de Top.
Schermafbeelding 2014-10-31 om 18.44.37

 

Hoe is het gesteld met de positie van vrouwen in Nederland? Volgens het Global-Gender-Gap=rapport 2014 van het World Economic Forum (WEF) doen we het niet al te best. We zijn de afgelopen jaren gedaald van de 11e naar de 14e plaats. Zelfs Rwanda scoort beter.

Het rapport vergelijkt de kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van werk, gezondheidszorg, educatie en politiek. Dat Nederland geen vrouw als MP heeft of heeft gehad, telt zwaar. In Rwanda is een vrouwenquotum in het parlement, dus dat is goed voor de score. Maar ook een land als India scoort punten vanwege Indira Ghandi, terwijl dit land niet bepaald bekend staat om de goede behandeling van vrouwen… Maar goed, Nederland scoort niet heel slecht op de politieke participatie van vrouwen. Maar dat kan altijd beter, toch!

Nederland scoort vooral goed op educatie: de vrouwen doen het heel goed in het -hoger- onderwijs. Helaas volgt daarna de harde realiteit van de arbeidsmarkt. De arbeidsparticipatie van vrouwen is weliswaar licht gestegen, maar vrouwen werken meer in deeltijd, minder in leidinggevende banen en verdienen in gelijke banen minder dan mannen. De oplossing volgens de deskundigen? Een quotum. Gewoon doen, en dan snel op naar een top-10-notitie!

Schermafbeelding 2014-10-31 om 18.15.53

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: