Winnen m/v

“There is a special place in hell for women who don’t help other women”, zei Madeleine Albright al in 2006. Kennelijk is deze plek groter dan je zou denken, omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen elkaar vaak erg hard beoordelen. Zo blijkt dat vrouwen die bij een sollicitatie over een salarisbod van de werkgever onderhandelt (als dat al gebeurt…), daar negatiever op aangekeken worden dan mannen. Ook door vrouwen. Het is een Amerikaans onderzoek, maar ik vrees dat het ook in Nederland geldt. Zeker omdat hard onderhandelen eerder bij de Amerikaanse cultuur lijkt te passen dan de ‘zachtere’, meer Rijnlands ingestelde Nederlandse.

Zou het feit dat het aantal vrouwen in Raden van Bestuur in Nederland maar 6% is, hiermee te maken hebben? Uit een ander onderzoek blijkt dat topvrouwen die vrouwen aannemen daar ook negatief op aangekeken worden. Ga je met je goede gedrag… Diversiteit schijnt alleen bevorderd te mogen worden door witte mannen. Toch nobel van ze als ze een beetje van de macht afstaan…

Volgens de Sheryl Sandberg-stroming moeten vrouwen gewoon zelf meer ambitie tonen: lean in! Maar dat moet gezien de vele onderzoeken die aantonen dat vrouwen echt anders beoordeeld worden dan mannen, toch nog wel tegen de stroom in. En met 6% is er een ernstig gebrek aan rolmodellen… ik ben en blijf dan ook voorstander van positieve actie. Een vastgeroest patroon verandert niet zo maar. De kaboutertjes doen het niet. En die paar topvrouwen zijn ook te veel in de minderheid. Als ergens een ‘soort’ mensen met 30% vertegenwoordigd is, worden zij niet meer als minderheid gezien. Dan doen ze gewoon mee. En dat zou voor 50% (of zelfs iets meer hoorde ik laatst) toch volkomen logisch moeten zijn.

Joost Prinsen is mijn held van dit moment. In het dubbelinterview met Jeannine Plasschaert in NRC zei hij over de quiz Met het mes op tafel: „Je hebt bijna geen vrouwen die uitstralen: ik wil winnen. Mannen hebben dat veel meer. Vrouwen gaan zitten om niet af te gaan, ze doen mee om niet te verliezen.”  Prinsen had expres de wereldkampioene Bridgen uitgenodigd voor de quiz. „Ik wilde per se dat de kijkers een vrouw zagen die kon winnen.” Ze won drie keer achter elkaar.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: