Genieten van de rust. O nee, toch niet.

“Wat is natuur nog in dit land?” Dat vroeg de dichter J.C. Bloem zich ook al af in de Dapperstraat. “Een stukje bos, ter grootte van een krant Een heuvel met wat villaatjes ertegen”. Geen heuvels hier, maar wel een klein stukje natuur: het Noorderpark. Pal naast een iets groter natuurgebied: het Natura-2000-gebied Oostelijke Vechtplassen. Beschermde natuur en rust tussen Utrecht en Amsterdam. Iets om heel trots en vooral ook heel zuinig op te zijn.

stiltegebiedNatuurlijk willen mensen ook recreëren, en dan is zo’n natuurgebied ook fijn. Prima toch? Helaas schijnt recreatie zonder speakers en basdreunen uit de mode te zijn. En trilt het veen hier in de polder regelmatig van de evenementen in de buurt. Privé- en bedrijfsfeesten in de horeca. Afstudeerfeestjes (ja, ook). Maar ook dancefeesten waarvoor gemeenten en provincie gewoon een vergunning afgeven. En als je er niet blij mee bent, dan ben je een party-pooper. Want ja, ach, één keer per jaar, dat moet toch kunnen. Alleen is het voor de bewoners en de natuur niet één keer per jaar. Het is wekelijks bal.

Leven en laten leven? Dan geldt dat toch ook voor mensen die hier voor de stilte wonen, wettelijk beschermde stilte zelfs? En voor de mensen die hier graag komen om te wandelen, hardlopen, skeeleren, te zwemmen, paard te rijden, te kanoën en te fietsen? En voor de dieren? Het natuurbeschermingsbeleid wordt in ieder geval niet bepaald consequent uitgevoerd. En daarmee span je het paard achter de wagen.

Feesten? Veel plezier. Maar kies een passende locatie…

Advertenties

One Comment to “Genieten van de rust. O nee, toch niet.”

  1. Het Open Air festival geeft hier ook alleen maar veel gedoe.
    Ach, dan ben ik ook een party-pooper, maar wel met veel meer Natuur-liefhebbers!
    Natuurvriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: