Democratisch kippenhok

Wat gebeurt er als de meerderheid van een gemeenteraad uit vrouwen bestaat? In Boxtel is dat na de verkiezingen het geval: 12 van de 23 zetels. Een perfecte verdeling! Dan komen er bijzondere reacties. Op het eerste gezicht onschuldig, maar er schuilt een wereld aan belevingen achter. Van de site van Omroep Brabant: Toch wordt de raad geen kippenhok, zo denkt raadslid Tossy de Man van PvdA/Groen Links: “Het zijn buitengewoon capabele vrouwen, dus dat komt goed.” Hoezo, toch? De veronderstelling is kennelijk dat dat kippenhok standaard is als er meer mannen dan vrouwen zijn? Laat de cupcakes maar komen hoor.

De raad bestaat niet alleen uit vrouwen. Dat zou ik vanwege de representativiteit niet goed vinden, maar als tegenwicht tegen de raden die voornamelijk of helemaal uit mannen bestaan, is het juist weer goed voor het evenwicht. En dan nog? De Boxtelse mannen die door de wakkere omroep een voxpopje mochten doen, vonden het geen probleem. Want: “Vrouwen zijn tegenwoordig toch net zo goed als mannen” (eh, tegenwoordig??), “Ze hebben er tenminste genoeg tijd voor” (eh, tussen het ramenlappen en cupcakebakken door kennelijk???) en “Zolang de hoogste baas maar een man is, komt het wel goed, toch, hahaha” (… *stilvalt*). Raadsdames in Boxtel: sterkte.

En nog even terzijde: gefeliciteerd Lilian Janse, de eerste vrouw die voor de SGP in de gemeenteraad is gekomen. Sowieso de eerste SGP’er in de raad van Vlissingen. Goed gescoord dus. Ja, wij vrouwen gaan nog wel eens voor vol aangezien worden als het zo doorgaat…

 

Advertenties

3 reacties to “Democratisch kippenhok”

  1. Liesbeth, goed dat je wijst op het ingebakken seksisme in onze cultuur. We hebben vaak niet eens door wat er aan de hand is.

  2. Vriend had voorstel voor als er weer meer mannen in de gemeenteraad van Boxtel komen: ‘Ja, we verwachten niet meteen vechtpartijen in de gemeenteraad hoor.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: